Відповідаючи на зріст цін на продукти харчування, викликаний, у тому числі, і деякими рішеннями влади, Кабмін не придумав нічого кращого, як анонсувати держрегулювання цін на продукти на зиму. Чи реально це в умовах сучасної ринкової економіки і до чого приведе? Про це кореспондент Новости Украины - From.UA запитав директора економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Василя Юрчишина.
- Кабмін вже довів, що він може все, так що, я думаю, ніхто йому не заборонить розглядати різні питання. Мені здається, що різного сорту регулювання в окремих сферах на дуже обмежений період часу може прийматися лише у виключних умовах, зумовлених пандемією і т.п. Тобто це повинні бути дійсно надзвичайні обставини, і мова має йти про короткостроковий період. Якщо це вічні умови або умови, які знаходяться в рамках тих процесів, які ми маємо, я думаю, що така думка буде тільки збурювати ринки.
Ті ж самі продавці, не знаючи, що прийде на розум уряду, можуть створювати чи штучний дефіцит, чи обмежувати власні поставки, чи користуватися певними панічними настроями населення. Якщо такого роду розмови заводяться, це означає, що чогось не вистачає. На жаль, українці вже мають негативний досвід, коли слова чи дії уряду стають пророчими в негативному сенсі. Тому я думаю, що це шкідливо робити, треба дуже добре пояснити, чому це треба робити. Але якщо не вистачає гречки чи макаронів, це не привід для регулювання. Я думаю, що це буде мати негативний ефект, бо люди будуть знервовані і почнуть робити запаси тих чи інших товарів.
Те, що продукти харчування дорожчають, це, на жаль, справедливо, і вони будуть дорожчати в тому числі за рахунок енергетичній складовій, тому що в продукції аграрних товарів значною є енергетична складова, тому автоматично будуть здорожувати і продукти харчування. Але мені здається, що ці тенденції не будуть виходити за межі тих звичних тенденцій, які, на жаль, є. Тобто українці звикли вже до інфляції, їх вже не здивуєш.